Povestea fructelor

A fost o data ca niciodată  o împărăţie mare şi frumoasă, o împărăţie a fructelor. Aici trăiau înprietenie toate fructele, printre care: merele, perele, cireşele, dar şi portocalele şi bananele. Dintre toate fructele, mărul era cel mai înţelept şi din acest motiv celelalte fructe l-au ales drept rege al lor. Regină a fost aleasă o portocală. Cu toate că nu le lipsea nimic erau foarte triste. Copiii din majoritatea şcolilor nu mâncau fructe ci doar snacksuri şi chipsuri.

Într-o zi, regale măr şi-a adunat supuşii şi le-a spus:

-Dragii mei, v-aţi gândit cum vom rezolva problema consumului de fructe înşcoli? Cum îi putem convinge pe copii să mănânce cât mai multe fructe?

-Ne-am gândit, dar nicio idee nu a avut sorţi de izbândă. Toate încercările noastre au dat greş imediat.

-Şi nici un copil nu a mâncat fructe la şcoală sau acasă?

-Măria ta, cei mai mulţi îşi iau la pachet snacksuri şi chipsuri care au mulţi coloranţi şi nu sunt sănătoase deloc, a zis o pară.

- Am o idee! Haideţi să le propunem doamnelor învăţătoare să organizeze un concurs cu premii surpriză. Concursul va dura o lună de zile şiv a fi câştigat de copiii care vor mânca zi de zi cel puţin un fruct la şcoală.

-Va fi o idee bună! Premiul surpriză îi va atrage pe copii!

După o săptămână, fructele s-au adunat iar la sfat. Regele măr grăi:

-Dragii mei, la acest concurs s-au înscris o mulţime de copii. Toţi sunt curioşi de premiul surpriză! Întrebarea e: vor rezista ei să nu maimănânce snacksuri?

- Vor rezista, Măria ta! Fructele mâncate i-au făcut să se simtă bine, să aibă mai multă putere şi energie, să fie mai rezistenţi în faţa bolilor.

-Chiar şi memoria lor a fost stimulată de consumul de fructe, a spus o cireaşă. Creierul  prelucrează informaţiile mai rapid şi mai uşor.

-Şi eu am văzut o îmbunătăţire a sănătăţii lor, a spus regele. Fructele conţin multe vitamine care întăresc organismul şi îl apără împotriva bolilor şi a infecţiilor.

-Şi e îmbucurător faptul că toţi elevii au spălat merele primite la şcoală înainte de a le consuma! zise cireaşa.

-Dragi prieteni, dar ce premiu credeţi că trebuie să primească elevii care au respectat regula?

-Vor primi câte un coşuleţ cu fructe şi o diplomă.

Iată că au trecut şi cele treizeci de zile. Copiii au învăţat că trebuie să aibă un stil alimentar sănătos, chiar de pe băncile şcolii. Au început să mănânce fructe şi legume şi acasă, dar şi la şcoală. Creşterea permanentă a consumului de fructe şi legume în rândul celor mici, a contribuit şi la lupta împotriva bolilor cardiovasculare şi a obezităţii. Fructele au împiedicat şi apariţia colesterolului.

La festivitatea de premiere, elevii participanţi la concurs au fost răsplătiţi cu câte un coşuleţ cu fructe. Au fost învăţaţi apoi să îşi prepare singuri o salată delicioasă de fructe. Cum nu este un lucru greu de făcut, mulţi elevi au ales să consume fructele în acest mod plăcut.

Chipsurile au fost uitate pe rafturile magazinelor, copiii preferând fructele care acum erau foarte fericite.

Şi-am încălecat pe-o şa, şi v-am spus povestea aşa.

Şi-am încălecat pe-o roată, şi v-am spus povestea toată!

NEDELEA DIANA

ÎNV. BĂRBOSU LENUŢA

CLS a IV-a

ŞCOALA GIMNAZIALĂ ,,GHEORGHE CIOATĂ” TODIREŞTI

,,POVESTEA FRUCTELOR”

SECŢIUNEA II: CREAŢII LITERARE