Tineri si batrani

 

Dimitriu Teodora

Clasa a III-a A

Șc. Gimnazială „Constantin Parfene” Vaslui

Înv. Manole Angelica

Un măr, o pară și o prună au ajuns la maturitate. Cele trei fructe proveneau dintr-o livadă, așezată între dealuri. Era livada lui Nea Ion. Ca și bunicul și tatăl său, Nea Ion îngrijea livada în mod tradițional: primăvara dădea jos uscăturile, tundea rămurelele fără rod și văruia tulpinile pomilor. Grija cea mai mare a lui Nea Ion era să stârpească omizile și păianjenii roșii.

Pomii, ca răsplată pentru îngrijirea lor, îi ofereau lui Nea Ion câteva ore de fructe: mere mari și roșii, pere dulci și aromate și prune zemoase. Fructele îi asigurau lui Nea Ion un trai decent; vindea fructele unei fabrici de dulcețuri. Dar Nea Ion avea o bucurie ascunsă atunci când vedea copiii mâncând din fructele sale.

La un moment dat, directorul școlii l-a rugat pe Nea Ion să-și deschidă o prăvăliuță în poarta școlii unde să vândă copiilor fructele sale. Observase directorul că majoritatea copiilor fugea în pauze la chioșcul de peste drum de unde se cumpărau chipsuri, tot felul de dulciuri și sendvișuri. Directorul își dorea să le ofere elevilor săi o alimentație sănătoasă, bazată pe alimente lipsite de chimicale și fructe proaspete.

Nu după mult timp Nea Ion, construi în poarta școlii o prăvălioară unde copiii puteau găsi în pauze fructe proaspete. Aici se întâlniră cele trei fructe pe care le-am amintit la începutul povestirii. Dar, spre disperarea lor și amărăciunea lui Nea Ion nimeni  nu le băga în seamă. Copiii continuau să meargă la chioșcul de peste drum de unde își luau chipsuri și dulciuri.

Oricât au încercat dascălii să-i convingă pe copii să renunțe la dulciuri și să mănânce în pauze fructe proaspete, rezultatul a fost dezastruos: în fiecare nu treceau pragul prăvăliei mai mult de doi-trei copii.

Supărat, Nea Ion a pus peste tot în curtea școlii afișe prin care copiii erau înștiințați că fructele sunt gratuite. Nici fără bani fructele n-au avut căutare.

Nea Ion nu putea să înțeleagă de ce copiii nu vor să mănânce fructe proaspete. S-a plâns tuturor prietenilor și cunoștințelor. Un nepot plecat de mult timp de acasă i-a promis lui Nea Ion că o să-l ajute. Nepotul care devenise creator de modă  a organizat în școală o prezentare de creații vestimentare pentru tineret. Pe esplanada creată ad-hoc au defilat în fața elevilor câteva manechine care au fost admirate pentru frumusețea lor. După prezentare, fetele manechin, întrebate fiind cum se întrețin și care este secretul frumuseții lor, au explicat că alimentația se bazează pe alimente sănătoase și pe multe fructe proaspete.

Începând de a doua zi toate elevele din școală au devenit cliente fidele ale prăvăliei lui Nea Ion, baieții însă continuau să prefere dulciurile și chipsurile.

După încă o săptămână, același nepot a lui Nea Ion a vorbit cu un prieten ce antrena o echipă de fotbal din prima ligă. Astfel că, după doar zile pe terenul de sport al școlii, în pauza mare a avut loc un meci demonstrativ de fotbal între echipa școlii și câțiva fotbaliști celebri. După meci, fotbaliștii au dat autografe și le-au explicat fanilor că, pe lângă antrenamente forma lor sportivă presupune și o alimentație sănătoasă.

După cele două semi-trucuri, elevii școlii au înțeles că reușita în viață și dezvoltarea lor armonioase sunt legate de fructele lui Nea Ion.Mintea sănătoasă în  corpul sănătos făceau ca mărul , para si pruna , prietenele noastre de la început  sa plesnească de bucurie :copiii mâncau fructe in pauză , erau veseli și învățau mult mai bine.Toți au înțeles că e foarte important să măanânci fructe pentru o viață sănătoasa !